CARA PALING SIMPLE BUAT AYAM PANDA YANG ENAK.
Bahan-Bahan yang diperlukan :
- [++] 1/2 ekor ayam, potong kecil kepada kiub 1.5 inci setiap satu
- [++] 1 sudu besar serbuk ketumbar
- [++] 2 sudu bes@r sos tiram
- [++] 2 sudu besar kicap cair [uolss blh ganti dgn 1 sudu besar kic@p pekat]
- [++] 1 sudu besar serbuk jintan manis
- [++] 1/2-1 sudu besar serbuk cili [uolsss blh ganti dgn 1 sudu bes@r cilikisar]
- [++] daun p@ndan saiz besar secukupnya
- [++] bilah pencucuk gigi secukupnya
- [++] sedikit g@ram
Bahan-bahan yang perlu ditumbuk halus:
- [//] 4-5 biji bawang merah
- [//] 1 ketul kunyit hidup
- [//] 3 ulas bawang putih
- [//] 2 inci halia
Cara-cara membuatnya :
- [=] Bersihkan ay@m toskan seketika.
- [=] Gaulkan ayam bersama bahan-bahan tumbuk halus & juga bahan-bahan lain (kecuali daun pandan & bilah pencucuk gigi). Perap ayam selama minimum 1/2 jam.
- [=] Balut ketulan ay@m dengan sehelai daun pandan seperti c@ra membalut ketupat. Tidak perlu terlalu rapat & ada ruang sedikit. Cucuk dengan [=] bilah pencungkil gigi ataupun lidi utk elakan dari daun terbuka.
- [=] Goreng di dal@m minyak panas sehingga m@sak. Angkat & hidangkan bersama sos cili Thai & nasi panas.
P/S : Kicap cair biasanya masin rasanya, jadi uolss kena hati2 masa letak garam.
kalau tak ada kunyit hidup, boleh gantikan dengan serbuk kunyit je.
Bahan2 tadi sekadar agak2 je, uolsss sendiri boleh agak nanti nak letak banyak mana.
Selamat Mencuba uolsss..!!
Nantikan resepi dari KKR yang akan datang ye..
0 comments:
Post a Comment