RESEPI PUCUK UBI MASAK LEMAK CILI PADI TEMPOYAK NEGERI SEMBILAN
Bahan-bahan yang diperlukan :
- [::] 2 ikat pucuk ubi ~ rebus smpai lembut
- [::] 3 ulas bawang merah#
- [::] 10 biji cili api merah#
- [::] 1/2 inci kunyit hidup#
- [::] segenggam ikan bilis#
- [::] 3 sudu tempoyak
- [::] 1 cawan santan
- [::] garam dan ajinamoto ~ Tak nak letak ajinamoto pun blh, ikut cita rasa sendiri
- [::] 2 batang serai dititik
- [::] 2 helai daun kunyit dipotong kecil2 ~ tumbuk bahan2 bertanda[ # ]
Cara-cara memasaknya :
- [::] masukkan semua bahan-bahan tadi dalam kuali dan masak smpai sebati ~api kecil
- [::] rasa garam dan ajinamoto ~ Sesedap rasa
- [::] Terus boleh dihidang
Makan panas2 memang sedap.. sebainya menu begini di hidang tengah hari.. Mudah sangat2kan? Anak2 dan suami pasti suka.. selamat mencuba uolsss...!!
0 comments:
Post a Comment