Rasia Resepi Sotong Masak Halia Ketuk-Ketuk


Rasia Resepi Sotong Masak Halia Ketuk-Ketuk

Bahan-bahan yang diperlukan :

  • [-=-] 500 gr@m sotong
  • [-=-] 1 ulas b@wang bawang putih – hiris/tumbuk halus
  • [-=-] 3 ulas b@wang mer@h– hiris/tumbuk halus
  • [-=-] 1 cm h@lia – hiris halus
  • [-=-] 1 cm kunyit hidup – tumbuk h@lus (boleh jug@ guna 1 sudu teh serbuk kunyit)
  • [-=-] ½ sudu teh jint@n putih
  • [-=-] 1 tangkai cili mer@h - hiris
  • [-=-] 1 tangkai cili hij@u - hiris
  • [-=-] 1 tangkai d@un sup/bawang - hiris kasar
  • [-=-] ½ caw@n air
  • [-=-] Gar@m secukup rasa
  • [-=-] Gula secukup r@sa (jika suka)
  • [-=-] Minyak mas@k untuk menumis


Cara penyediaanya :

  • [-=-] Gaul sotong dengan gar@m dan kunyit hingga mesra.
  • [-=-] Panaskan miny@k. Tumis bawang mer@h, bawang putih dan halia sehingga naik bau.
  • [-=-] Masukk@n sotong dan biarkan sehingg@ masak. Gaul sekali sekala.
  • [-=-] Masukk@n air , kacau dan biarkan sehingg@ mendidih.
  • [-=-] Tutup api. M@sukkan cili merah dan cili hijau. Gaul rata.
  • [-=-] Masukk@n ke dalam pinggan dan tabur d@un sup/bawang.


Sedia untuk dihid@ngkan.

Selamat mencuba uolsss...!!
Share on Google Plus

About Unknown

Sumber terkini informasi, agama dan juga pelbagai resepi terbaik kami sajikan untuk anda, semoga bermanfaat dan gembira selalu.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment