Rasia Resepi Sotong Masak Halia Ketuk-Ketuk
Bahan-bahan yang diperlukan :
- [-=-] 500 gr@m sotong
- [-=-] 1 ulas b@wang bawang putih – hiris/tumbuk halus
- [-=-] 3 ulas b@wang mer@h– hiris/tumbuk halus
- [-=-] 1 cm h@lia – hiris halus
- [-=-] 1 cm kunyit hidup – tumbuk h@lus (boleh jug@ guna 1 sudu teh serbuk kunyit)
- [-=-] ½ sudu teh jint@n putih
- [-=-] 1 tangkai cili mer@h - hiris
- [-=-] 1 tangkai cili hij@u - hiris
- [-=-] 1 tangkai d@un sup/bawang - hiris kasar
- [-=-] ½ caw@n air
- [-=-] Gar@m secukup rasa
- [-=-] Gula secukup r@sa (jika suka)
- [-=-] Minyak mas@k untuk menumis
Cara penyediaanya :
- [-=-] Gaul sotong dengan gar@m dan kunyit hingga mesra.
- [-=-] Panaskan miny@k. Tumis bawang mer@h, bawang putih dan halia sehingga naik bau.
- [-=-] Masukk@n sotong dan biarkan sehingg@ masak. Gaul sekali sekala.
- [-=-] Masukk@n air , kacau dan biarkan sehingg@ mendidih.
- [-=-] Tutup api. M@sukkan cili merah dan cili hijau. Gaul rata.
- [-=-] Masukk@n ke dalam pinggan dan tabur d@un sup/bawang.
Sedia untuk dihid@ngkan.
Selamat mencuba uolsss...!!
0 comments:
Post a Comment