RESEPI BISKUT CONFLAKES COKLAT BADAM 2017
Bahan-Bahan yang diperlukan :
- [==] 150 gram cornflakes
- [==] 150 gram coklat bar
- [==] 50 gram badam cincang
- [==] 1-2 sudu besar shortening, [gantikan dengan mentega pun boleh]
Cara-cara membuatnya :
- [xx] Panaskan oven & bakar bad@m cincang dengan suhu 170°C sehingga 10-15 minit atau sehingga badam masak sempurna. Angkat & sejukkan.
- [xx] Tuang cornflakes di dalam mangkuk besar & ramas kasar sedikit supaya senang disudukan ke dalam cawan kertas nanti.
- [xx] Cincang kasar coklar bar supaya mudah cair. Kemudian cairkan coklat bersama shortening menggunakan kaedah double boiler dan kacau hingga betul2 sebati.
- [xx] Tuang coklat cair ke dal@m mangkuk cornflakes & gaulkan bersama badam cincang sehingga sekata. Sudukan ke dalam papercup.
- [xx] Taburkan dgn sprinkles atau gula hiasan ketika coklat masih cair supaya senang melekat. Sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.
NOTA : Kaedah double boiler - masak air di dalam periuk 1/3 penuh sehingga mendidih.
Letakkan mangkuk stainless steel atau kaca tahan panas di atas permukaan periuk.
Mangkuk akan panas dari steam.
Selamat Mencuba uolsss..!!
0 comments:
Post a Comment