RESEPI BISKUT CONFLAKES COKLAT BADAM 2017


RESEPI BISKUT CONFLAKES COKLAT BADAM 2017

Bahan-Bahan yang diperlukan :


  • [==] 150 gram cornflakes
  • [==] 150 gram coklat bar
  • [==] 50 gram badam cincang
  • [==] 1-2 sudu besar shortening, [gantikan dengan mentega pun boleh]


Cara-cara membuatnya :


  • [xx] Panaskan oven & bakar bad@m cincang dengan suhu 170°C sehingga 10-15 minit atau sehingga badam masak sempurna. Angkat & sejukkan.
  • [xx] Tuang cornflakes di dalam mangkuk besar & ramas kasar sedikit supaya senang disudukan ke dalam cawan kertas nanti.
  • [xx] Cincang kasar coklar bar supaya mudah cair. Kemudian cairkan coklat bersama shortening menggunakan kaedah double boiler dan kacau hingga betul2 sebati.
  • [xx] Tuang coklat cair ke dal@m mangkuk cornflakes & gaulkan bersama badam cincang sehingga sekata. Sudukan ke dalam papercup.
  • [xx] Taburkan dgn sprinkles atau gula hiasan ketika coklat masih cair supaya senang melekat. Sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.


NOTA : Kaedah double boiler - masak air di dalam periuk 1/3 penuh sehingga mendidih.
Letakkan mangkuk stainless steel atau kaca tahan panas di atas permukaan periuk.
Mangkuk akan panas dari steam.

Selamat Mencuba uolsss..!!
Share on Google Plus

About Unknown

Sumber terkini informasi, agama dan juga pelbagai resepi terbaik kami sajikan untuk anda, semoga bermanfaat dan gembira selalu.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment