Resepi Kek Lumut Kukus Ketuk-Ketuk 2017
Bahan-bahan yang diperlukan :
**Loyang 7 ” x 7 “
- [^^] 1 c@wan tepung gandum – diayak
- [^^] 1 caw@n horlicks
- [^^] 3/4 cawan gula halus
- [^^] 250 g menteg@
- [^^] 4 biji telur A
- [^^] pewarna hijau secukupnya
- [^^] 4 sudu besar seri kaya
- [^^] 1/4 caw@n susu pekat manis
- [^^] 1 sk esen v@nilla
Cara-cara Membuatnya :
- [//] Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan Loyang dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
- [//] Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
- [//] Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed sederhana). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
- [//] Masukkan susu dan serikaya. Ratakan.
- [//] Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dgn horlicks dan gaulkan sebati.
- [//] Masukkan pewarna hijau dan esen vanilla. Sebatikan.
- [//] Tuangkan adunan ke dalam Loyang dan tutupkan dgn kertas foil.
- [//] Kukuskan selama 2 jam 30 minit. (tambah air panas jika hampir kering).
Selamat mencuba uolsss..!!
0 comments:
Post a Comment