Resepi Kek Lumut Kukus Ketuk-Ketuk 2017


Resepi Kek Lumut Kukus Ketuk-Ketuk 2017

Bahan-bahan yang diperlukan : 

**Loyang 7 ” x 7 “

  • [^^] 1 c@wan tepung gandum – diayak
  • [^^] 1 caw@n horlicks
  • [^^] 3/4 cawan gula halus
  • [^^] 250 g menteg@
  • [^^] 4 biji telur A
  • [^^] pewarna hijau secukupnya
  • [^^] 4 sudu besar seri kaya
  • [^^] 1/4 caw@n susu pekat manis
  • [^^] 1 sk esen v@nilla


Cara-cara Membuatnya :

  • [//] Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan Loyang dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
  • [//] Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
  • [//] Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed sederhana). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
  • [//] Masukkan susu dan serikaya. Ratakan.
  • [//] Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dgn horlicks dan gaulkan sebati.
  • [//] Masukkan pewarna hijau dan esen vanilla. Sebatikan.
  • [//] Tuangkan adunan ke dalam Loyang dan tutupkan dgn kertas foil.
  • [//] Kukuskan selama 2 jam 30 minit. (tambah air panas jika hampir kering).
Selamat mencuba uolsss..!!
Share on Google Plus

About Unknown

Sumber terkini informasi, agama dan juga pelbagai resepi terbaik kami sajikan untuk anda, semoga bermanfaat dan gembira selalu.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment