Resepi Legen Kuih Loyang Ros KKR


Resepi Legen Kuih Loyang Ros KKR

Bahan-bahan yang diperlukan :


  • [**] 1 1/2 c@wan gula pasir
  • [**] 3 caw@n santan yg agak pekat (dari 2 biji kelapa)
  • [**] 2 biji telur ay@m
  • [**] 5 cawan atau 1 k@mpit tepung beras
  • [**] secubit k@pur sirih (untuk merangupkan)
  • [**] secubit g@ram
  • [**] minyak m@sak secukupnya
  • [**] acu@n kuih ros/goyang


Cara-cara membuatnya :


  • [**] Pukul telur dgn gula hingga ag@k kembang.
  • [**] Masukkan santan, kapur dan garam. Kacau perlahan-lahan.
  • [**] Masukkan pul@ tepung beras sedikit demi sedikit supaya adunan tidak bergentel. Kacau rata.
  • [**] Panaskan miny@k dalam kuali. Letakkan acuan ros dalam kuali untuk memanaskannya.
  • [**] Bila acuan sudah p@nas, celupkan ke dalam bancuhan tepung tadi.
  • [**] Masukkan celup@n ke dalam kuali sambil menggoyangk@n acuan supaya adunan yang melek@t itu tanggal.


NOTA : Jika adunan terlalu pekat bolehlah tambah sedikit santan cair ke dalamnya.

Selamat mencuba uolsss..!!
Share on Google Plus

About Unknown

Sumber terkini informasi, agama dan juga pelbagai resepi terbaik kami sajikan untuk anda, semoga bermanfaat dan gembira selalu.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment