Resepi Legen Kuih Loyang Ros KKR
Bahan-bahan yang diperlukan :
- [**] 1 1/2 c@wan gula pasir
- [**] 3 caw@n santan yg agak pekat (dari 2 biji kelapa)
- [**] 2 biji telur ay@m
- [**] 5 cawan atau 1 k@mpit tepung beras
- [**] secubit k@pur sirih (untuk merangupkan)
- [**] secubit g@ram
- [**] minyak m@sak secukupnya
- [**] acu@n kuih ros/goyang
Cara-cara membuatnya :
- [**] Pukul telur dgn gula hingga ag@k kembang.
- [**] Masukkan santan, kapur dan garam. Kacau perlahan-lahan.
- [**] Masukkan pul@ tepung beras sedikit demi sedikit supaya adunan tidak bergentel. Kacau rata.
- [**] Panaskan miny@k dalam kuali. Letakkan acuan ros dalam kuali untuk memanaskannya.
- [**] Bila acuan sudah p@nas, celupkan ke dalam bancuhan tepung tadi.
- [**] Masukkan celup@n ke dalam kuali sambil menggoyangk@n acuan supaya adunan yang melek@t itu tanggal.
NOTA : Jika adunan terlalu pekat bolehlah tambah sedikit santan cair ke dalamnya.
Selamat mencuba uolsss..!!
0 comments:
Post a Comment