RESEPI LEMAK CILI PAPI IKAN & BELIMBING KETUK-KETUK
Bahan-bahan yang diperlukan :
- [0] 3 ekor ikan selar ~ terpulang ikan apa
- [0] 2 cawan santan pekat
- [0] 2 cawan sntan cair
- [0] 10 biji belimbing buluh
- [0] 1 helai daun kunyit~koyakan
- [0] garam
Bahan-bahan untuk di kisar :
- [0] 15 biji cili padi
- [0] 2 cm kunyit hidup
Cara-cara memasak :
- [0] Ikan dibersihkn & potong dua. Basuh dgn asam limau dan bilas. Toskan
- [0] Masukkn sema bahan-bahan tadi kecuali santan pekat & belimbing buloh dlm periuk.
- [0] Masakkan sehingga mendideh sambil sentiasa mengacau supaya tidak pecah minyak.
- [0] . Bila nmpak mendideh masukkan santan pekat san belimbing buloh.
- [0] Kacau lagi perlahan sehingga mendidih.
- [0] Tutup api & hidangkan.
Selamat mencuba uolsss..!!
0 comments:
Post a Comment