RESEPI MUDAH AYAM GORENG SAMBAL KICAP KETUK-KETUK
Bahan-bahan yang diperlukan :
- #● 500 gram ayam – dipotong sederhana
- #● 2 biji bawang besar – dipotong bulat
- #● 1 sudu besar sos ikan/sos sotong
- #● 1 sudu besar sos tiram
- #● 2 sudu besar gula perang
- #● Garam halus secukupnya
- #● Kicap manis secukupnya
- #● 1 cawan air
Bahan-bahan yang perlu dikisar:
- #● 15 biji cili merah – dibuang biji
- #● 10 biji cili padi warna hijau
- #● 5 biji cili padi warna merah
- #● 2 biji bawang besar
- #● Air 1 cawan
Cara-cara memasak :
- #● Basuh ayam, buang lemak dan kulitnya. Perap 2 minit dengan tepung gandum dan sedikit cuka bagi menghilangkan bau hanyir ayam. Kemudian basuh bersih dan toskan.
- #● Selepas itu gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Kalau suka boleh tambahkan sedikit serbuk kari ayam.
- #● Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Goreng ayam tadi sehingga masak isi dalamnya, tetapi jangan terlampau garing. Ketepikan.
- #● Gunakan kuali yang sama atau kuali lain untuk menumis. Gunakan minyak gorengan ayam tadi. Kalau guna kuali yang sama, tinggalkan minyak secukupnya di dalam kuali untuk menumis.
- #● Tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau dan garing. Masukkan sos kicap, sos tiram, gula merah, garam, dan air. Kacau rata. Masak sehingga kuah mendidih.
- #● Setelah merasa kuah sambal menepati citarasa (sedap), masukkan ayam goreng tadi. Kaup balikkan sehingga bergaul rata. Perlahankan api dan biarkan di atas dapur selama 5 minit.
- #● Akhir sekali masukkan bawang besar yang dipotong bulat tadi. Kacau seketika, kemudian tutup api.
- #● Hidangkan bersama nasi panas. Pasti membuka selera.
Selamat mencuba uolsss..!!
0 comments:
Post a Comment