RESEPI PUDING KARAMEL KETUK-KETUK RAMADAN
#Bahan-Bahan yang diperlukan untuk gula karamel: :
- [^^] 1/4 cawan gula + 1 sudu besar gula
- [^^] 3 sudu besar air
#Bahan-bahan untuk puding:
- [^^] 5 biji telur, saiz B
- [^^] 1 tin susu cair
- [^^] 150ml air
- [^^] 1/4 cawan gula
- [^^] 1 sudu kecil esen vanila
#Cara-cara utk membuatnya :
- [~] Panaskan gula dan air di dalam periuk di atas api perlahan sehingga warna bertukar keperangan
- [~] Kemudian kacau sekata.
- [~] Tuang dalam loyang berukuran 6 inci dan ketepikan.
#Cara-cara untuk buat puding karamel:
- [~] Dalam mangkuk, satukan semua bahan menggunakan whisk.
- [~] Pastikan gula cair dan jangan terlebih pukul sehingga adunan sehingga berbuih. Cukup sekadar adunan larut dan sebati.
- [~] Tapiskan adunan ke dalam loyang gula karamel.
- [~] Tuang dengan berhati-hati supaya lapisan bawah karamel tidak terjejas.
- [~] Tutup loyang dengan aluminium foil supaya air tidak bertakung sewaktu dikukus.
- [~] Kukus selama 30-35 minit minit, atau sehingga puding menjadi pejal.
- [~] Boleh juga menggunakan kaedah waterbath dan bakar di dalam oven pada suhu 170°C, selama anggaran 40-45 minit.
Selamat Mencuba uolsss..!!!
0 comments:
Post a Comment