CARA MEMBUAT AGAR-AGAR LAPIS (GULA MELAKA) YANG MAVELES..!!

CARA MEMBUAT AGAR-AGAR LAPIS (GULA MELAKA) YANG MAVELES..!!

CARA MEMBUAT AGAR-AGAR LAPIS (GULA MELAKA) YANG MAVELES..!! Assalamualaikum uolsss.. Jom kali ni sis nak share resepi agar2 lapis ( Gula melaka ) Ok.. Mula2 kita kena sediakan bahan2nya dulu, kalau tak ada bahan macam mana nak buat agar2nya nanti.. Hehehe..


Bahan A yang diperlukan :

***********
  • 10/11 gm serbuk agar-agar
  • 150 gm gula melaka + 1 sudu makan gula pasir
  • 870 ml air2-3 helai daun pandan (simpul)


Bahan B yang diperlukan :
**********
  • 10/11 gm serbuk agar2
  • 150 gm gula pasir
  • 870 ml santan [ dari 2 biji kelapa parut putih] - sis gunakan 400ml santan KARA + 470 ml air] 
  • 1 sudu teh garam



Bahan C yang diperlukan :

**********
  • Loyang berukuran 8"x 8"x 3"
  • sedikit pewarna cokelat (optional)

Cara-Caranya pula : 

  • 1] Masak Bahan A sehingga mendidih. Masak pula Bahan B sehingga mendidih.
  • 2] Tuang ke dalam loyang sebanyak 200ml agar-agar plain (Bahan A). Biarkan sebentar sehingga ia hampir keras, baru dituangkan lapisan kedua iaitu 200 ml agar2 santan (Bahan B). Biarkan sehingga lapisan kedua ini hampir keras juga.
  • 3] Kemudian tuangkan lapisan seterusnya berselang-seli, plain dan coklat. Ulangi melapis sehingga agar-agarnya habis digunakan.
  • 4] Agar-agar yg hendak digunakan itu haruslah berada di atas api yg kecil, supaya ia senantiasa cair dan mudah bila dibancuh dgn pewarna.
  • 5] Setelah selesai melapisnya, tunggu hingga ia sejuk, barulah didinginkan dalam peti sejuk. Enak dihidangkan dalam keadaan dingin.

P/S : Terima kasih sudi membaca & share. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.

Kalau Nak Share SILA Komen “SAYA SHARE” Mohon Kerjasama Terima Kasih. (Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)

Selamat mencuba <3 :)
Share on Google Plus

About Unknown

Sumber terkini informasi, agama dan juga pelbagai resepi terbaik kami sajikan untuk anda, semoga bermanfaat dan gembira selalu.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment