Rasia Resepi Kek Buah Campuran Ketuk-Ketuk Ramadan
Bahan-bahan yang diperlukan :
- [O] 250g mentega
- [O] 100g gula perang
- [O] 4 biji telur
- [O] 225g tepung serbaguna **Boleh guna tepung naik sendiri.
- [O] 2 sudu kecil susu tepung
- [O] 1/4 sudu kecil serbuk penaik
- [O] 2 sudu kecil madu
- [O] 230g buah@n campuran
- [O] 1/2 sudu kecil esen vanilla
- [O] 1/2 sudu kecil serbuk kulit k@yu manis **suka hati nak letak ataupun tidak
Cara-cara membuatnya :
- [**] Pan@skn oven pd suhu 160 C. **ikut kesesuaian oven masing-masing
- [**] Pukul mentega dengan gula perang sehingga kembang/putih
- [**] Masuk@n telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga sebati.
- [**] Kemudi@n masukkan madu dan esen vanilla. Pukul hingga sebati.
- [**] Sementara itu ayak tepung serbaguna dengan serbuk penaik, serbuk kayu manis dan susu tepung.
- [**] Ambil 2 sudu bes@r tepung yg diayak tadi dan gaulkan dengan buahan campuran untuk mengelakkan buah dari mendap ke dasar kek.
- [**] Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kaup balik sehingga sekata.
- [**] Kemudian masukkan bu@han kering, gaul rata.
- [**] Masukkan adun@n ke dlm loyang bersaiz 8 inci.
- [**] Bakar dlm ketuhar sel@ma 35-45 minit atau sehingga masak.
- [**] Jgn terlebih bakar nanti kek akan menjadi kering.
- [**] Selepas 35 minit, cucuk dgn lidi sate jik@ keluar licin maksudnya kek dah masak bolehlah diangkat
Selamat mencuba uolsss..!!
0 comments:
Post a Comment