Rasia Resepi Kek Buah Campuran Ketuk-Ketuk Ramadan


Rasia Resepi Kek Buah Campuran Ketuk-Ketuk Ramadan

Bahan-bahan yang diperlukan :

  • [O] 250g mentega
  • [O] 100g gula perang
  • [O] 4 biji telur
  • [O] 225g tepung serbaguna **Boleh guna tepung naik sendiri.
  • [O] 2 sudu kecil susu tepung
  • [O] 1/4 sudu kecil serbuk penaik
  • [O] 2 sudu kecil madu
  • [O] 230g buah@n campuran
  • [O] 1/2 sudu kecil esen vanilla
  • [O] 1/2 sudu kecil serbuk kulit k@yu manis **suka hati nak letak ataupun tidak


Cara-cara membuatnya :

  • [**] Pan@skn oven pd suhu 160 C. **ikut kesesuaian oven masing-masing
  • [**] Pukul mentega dengan gula perang sehingga kembang/putih
  • [**] Masuk@n telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga sebati.
  • [**] Kemudi@n masukkan madu dan esen vanilla. Pukul hingga sebati.
  • [**] Sementara itu ayak tepung serbaguna dengan serbuk penaik, serbuk kayu manis dan susu tepung.
  • [**] Ambil 2 sudu bes@r tepung yg diayak tadi dan gaulkan dengan buahan campuran untuk mengelakkan buah dari mendap ke dasar kek.
  • [**] Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kaup balik sehingga sekata.
  • [**] Kemudian masukkan bu@han kering, gaul rata.
  • [**] Masukkan adun@n ke dlm loyang bersaiz 8 inci.
  • [**] Bakar dlm ketuhar sel@ma 35-45 minit atau sehingga masak.
  • [**] Jgn terlebih bakar nanti kek akan menjadi kering.
  • [**] Selepas 35 minit, cucuk dgn lidi sate jik@ keluar licin maksudnya kek dah masak bolehlah diangkat

Selamat mencuba uolsss..!!
Share on Google Plus

About Unknown

Sumber terkini informasi, agama dan juga pelbagai resepi terbaik kami sajikan untuk anda, semoga bermanfaat dan gembira selalu.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment