RESEPI SOTONG MASAK LEMAK KUNING KETUK-KETUK RAMADAN


RESEPI SOTONG MASAK LEMAK KUNING KETUK-KETUK RAMADAN

Bahan-Bahan yang diperlukan :

  • [X] 500grm Sotong  (dibasuh & saya disumbatkan bahagian kepalanya 
  • [X] 20-30 biji cili api #
  • [X] 1 biji bawang merah kecil #
  • [X] 1 biji kunyit hidup #  {semua bahan bertanda # dikisar bersama dengan 1/2 cawan air}
  • [X] Santan Kelapa {1 - 1 1/2 biji kelapa di perah dengan 1 liter air}
  • [X] 1 batang serai
  • [X] 10 Kacang buncis {boleh juga gantikan sayur lain yg sesuai seperti kacang botol & kacang panjang}
  • [X] Garam secukup rasa


Cara-Cara Untuk Menyediakannya :-

  • [V] Masukkan sotong, serai  & bahan-bahan yang dikisar tadi ke dalam periuk.
  • [V] Masakkan sebentar hingga air sotong kering atau  bahan kisar tadi sebati dengan sotong
  • [V] Masukkan santan kelapa & garam, masaklah hingga kuah mendidih  **kacau selalu
  • [V] Masukkan kacang..biarkan sebentar hingga masak..
Dah siap..!! selamat mencuba uolsss..!!


Share on Google Plus

About Unknown

Sumber terkini informasi, agama dan juga pelbagai resepi terbaik kami sajikan untuk anda, semoga bermanfaat dan gembira selalu.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment