Rasia Resepi Kuih Cakoi Gebu Dan Lembut Ketuk-Ketuk


Rasia Resepi Kuih Cakoi Yang Lembut Ketuk-Ketuk

Bahan-bahan yang diperlukan :

  • [!*!] 400gm tepung g@ndum
  • [!*!] 1 c@wan air
  • [!*!] 1 sudu bes@r marjerin, cairkan
  • [!*!] 1 sudu teh g@ram
  • [!*!] 3 sudu m@kan gula
  • [!*!] 2 sudu teh yis kering
  • [!*!] ½ sudu teh baking sod@
  • [!*!] 1 sudu m@kan susu pek@t manis
  • [!*!] 1 biji kuning telur
  • [!*!] Miny@k untuk menggoreng


Cara-cara membuatnya:

  • [!*!] C@mpurkan kesemua bahan kecuali tepung di dLm mangkuk. Gaul sebati.
  • [!*!] Masukk@n tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.Rehatkan doh selama 1/2 jam dan tutup dengan plastik.
  • [!*!] Canai doh memanjang lebih kur@ng 1/2 cm tebal dan 10 cm lebar membentuk empat segi.
  • [!*!] Potong doh lebih kurang 2 cm. C@ntumkan 2 potongan bersama.
  • [!*!] Goreng deng@n api sederhana besar hingga kuning keemasan.
  • [!*!] Setelah masak, bolehl@h dihidang dGn kuah sambal atau k@ya.


Selamat mencuba..!!
Share on Google Plus

About Unknown

Sumber terkini informasi, agama dan juga pelbagai resepi terbaik kami sajikan untuk anda, semoga bermanfaat dan gembira selalu.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment