Resepi Kari Kepala Ikan Ketuk-Ketuk


Resepi Kari Kepala Ikan Ketuk-Ketuk

Bahan-bahan yang diperlukan : 

  • [<>] 1 kg kep@la ikan 
  • [<>] 50 gm bawang merah 
  • [<>] 30 gm h@lia (dikisar) 
  • [<>] 30 gm baw@ng putih (dikisar) 
  • [<>] 50 gm cili kering (dikisar) 
  • [<>] 50 gm ketumbar 
  • [<>] 40 gm serbuk jint@n putih 30 gm serbuk kaskas 
  • [<>] 10 gm serbuk lada putih 
  • [<>] 40 gm serbuk kunyit 
  • [<>] 1 liter sant@n kelapa 
  • [<>] 20 gm gar@
  • [<>] 10 biji kac@ng bendi 
  • [<>] 6 biji terung 


Cara menyediakan : 

  • [<>] Tumiskan b@wang, halia dan cili kering. M@sukkan pula rempah yg telah dic@mpurkan dengan sedikit air asam jawa. 
  • [<>] Kac@u sehingga terbit miny@k. Selepas itu m@sukkan santan, kacau hingga sebati. 
  • [<>] Masukkan pula terung & bendi, tunggu hingg@ separuh masak. 
  • [<>] Setelah h@mpir masak, masukkan pula gar@m dan serbuk perasa secukup rasa.
Selamat mencuba uolsss..!!
Share on Google Plus

About Unknown

Sumber terkini informasi, agama dan juga pelbagai resepi terbaik kami sajikan untuk anda, semoga bermanfaat dan gembira selalu.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment