Resepi Kari Kepala Ikan Ketuk-Ketuk
Bahan-bahan yang diperlukan :
- [<>] 1 kg kep@la ikan
- [<>] 50 gm bawang merah
- [<>] 30 gm h@lia (dikisar)
- [<>] 30 gm baw@ng putih (dikisar)
- [<>] 50 gm cili kering (dikisar)
- [<>] 50 gm ketumbar
- [<>] 40 gm serbuk jint@n putih 30 gm serbuk kaskas
- [<>] 10 gm serbuk lada putih
- [<>] 40 gm serbuk kunyit
- [<>] 1 liter sant@n kelapa
- [<>] 20 gm gar@m
- [<>] 10 biji kac@ng bendi
- [<>] 6 biji terung
Cara menyediakan :
- [<>] Tumiskan b@wang, halia dan cili kering. M@sukkan pula rempah yg telah dic@mpurkan dengan sedikit air asam jawa.
- [<>] Kac@u sehingga terbit miny@k. Selepas itu m@sukkan santan, kacau hingga sebati.
- [<>] Masukkan pula terung & bendi, tunggu hingg@ separuh masak.
- [<>] Setelah h@mpir masak, masukkan pula gar@m dan serbuk perasa secukup rasa.
Selamat mencuba uolsss..!!
0 comments:
Post a Comment