RASIA RESEPI TALAM KASTAD JAGUNG BERKRIM


RASIA RESEPI TALAM KASTAD JAGUNG BERKRIM

Bahan-bahan utk lapasian bawah :

  • [+] 1 cwn jagung mns berkrim dlm tin
  • [+] 1 cwn tpg beras
  • [+] 2 sd bsr tpg kastad
  • [+] 2 cwn santan pkt
  • [+] 1/2 cwn gula
  • [+] sedikit pewarna kuning


Bahan-bahan utk lapasian atas :

  • [+] 1 cwn tepung beras
  • [+] 2 cwn santan pkt
  • [+] 1/2 sd teh garam halus
  • [+] sedikit perisa jagung **tak letak pun tak apa

Cara-cara Membuatnya ;

[+] (Bhgn Lapisan Bwh) Masukkan semua bhn2 ke dlm mangkuk kecuali jagung. Kacau hingga gula hancur & tapiskn ke dlm periuk/kuali. Masak atas api kecik hingga naik wap. Masukkan jagung & kacau lg hingga rata

[+] Alas loyang dgn plastik wrap & sapu sikit minyak. Jika guna acuan lompang/mini x pyh alas plastik, sapu minyak je. Tuang adunan bwh td & kukus 20 mnt. Buka penutup kukus sekali sekala & lap air pd penutup utk elakkan air jth atas pmukaan kuih

[+] (Bhgn Lapisan Atas) Satukan semua bhn2 ke dlm periuk/kuali. Masak atas api kecik hingga naik wap

[+] Bila bhgn lapisan bwh td dh masak, cakarkan sikit pd pmukaannya & tuang plahan lahan adunan lapisan atas. Kukus semula 20 mnt. Buka penutup kukus sekali sekala & lap air pd penutup utk elakkan air jth atas pmukaan kuih

[+] 5-Sejukkan kuih dlm peti ais, baru boleh potong & kuarkan dr acuan lompang
** jika tdapat air pd pmukaan kuih, lap dgn tisu dapur
** jika guna loyang, potong dgn pisau plastik @ pemotong agar2 supaya potongan nampak kemas & cantik
** jika nk lapisan atas rs pandan, cuma ambik 1/2 cwn drp santan tukar jadikan jus pandan, pastu ltk pewarna hijau

Selamat mencuba uolsss...

Pemilik Resepi : Nor Fatihah
Share on Google Plus

About Unknown

Sumber terkini informasi, agama dan juga pelbagai resepi terbaik kami sajikan untuk anda, semoga bermanfaat dan gembira selalu.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment