RASIA RESEPI TALAM KASTAD JAGUNG BERKRIM
Bahan-bahan utk lapasian bawah :
- [+] 1 cwn jagung mns berkrim dlm tin
- [+] 1 cwn tpg beras
- [+] 2 sd bsr tpg kastad
- [+] 2 cwn santan pkt
- [+] 1/2 cwn gula
- [+] sedikit pewarna kuning
Bahan-bahan utk lapasian atas :
- [+] 1 cwn tepung beras
- [+] 2 cwn santan pkt
- [+] 1/2 sd teh garam halus
- [+] sedikit perisa jagung **tak letak pun tak apa
Cara-cara Membuatnya ;
[+] (Bhgn Lapisan Bwh) Masukkan semua bhn2 ke dlm mangkuk kecuali jagung. Kacau hingga gula hancur & tapiskn ke dlm periuk/kuali. Masak atas api kecik hingga naik wap. Masukkan jagung & kacau lg hingga rata
[+] Alas loyang dgn plastik wrap & sapu sikit minyak. Jika guna acuan lompang/mini x pyh alas plastik, sapu minyak je. Tuang adunan bwh td & kukus 20 mnt. Buka penutup kukus sekali sekala & lap air pd penutup utk elakkan air jth atas pmukaan kuih
[+] (Bhgn Lapisan Atas) Satukan semua bhn2 ke dlm periuk/kuali. Masak atas api kecik hingga naik wap
[+] Bila bhgn lapisan bwh td dh masak, cakarkan sikit pd pmukaannya & tuang plahan lahan adunan lapisan atas. Kukus semula 20 mnt. Buka penutup kukus sekali sekala & lap air pd penutup utk elakkan air jth atas pmukaan kuih
[+] 5-Sejukkan kuih dlm peti ais, baru boleh potong & kuarkan dr acuan lompang
** jika tdapat air pd pmukaan kuih, lap dgn tisu dapur
** jika guna loyang, potong dgn pisau plastik @ pemotong agar2 supaya potongan nampak kemas & cantik
** jika nk lapisan atas rs pandan, cuma ambik 1/2 cwn drp santan tukar jadikan jus pandan, pastu ltk pewarna hijau
Selamat mencuba uolsss...
Pemilik Resepi : Nor Fatihah
0 comments:
Post a Comment