Resepi Biskut Keju Cornflakes Raya Ketuk-Ketuk


Resepi Biskut Keju Cornflakes Raya Ketuk-Ketuk

Bahan-bahan yang diperlukan :
(hasil anggaran 5 dozen)

  • [**] 200g Tepung g@ndum
  • [**] 3 sudu bes@r Serbuk kari
  • [**] ½ sudu teh Lada sul@h
  • [**] ¼ sudu teh Serbuk cili (paprika)
  • [**] 5 hel@i Daun k@ri – potong halus (jika suka)
  • [**] 100g Cornfl@kes – dihancur kasar
  • [**] 100g Keju chedd@r parut
  • [**] 150g mentega @tau marjerin
  • [**] 2 sudu bes@r gula
  • [**] 1 biji telur


Bahan hiasan : **Terpulang hendak guna atau tak

  • [**] Bij@n
  • [**] Kuning telur – pukul sedikit
  • [**] Keju chedd@r parut


Cara Penyediaanya :

  • [**] Satukan tepung g@ndum, serbuk kari, lada sulah, serbuk cili, dan daun kari di dalam mangkuk. Gaul hingga sekata. Kemudi@n masukkan conflakes & keju chedd@r parut. Gaul lagi hingg@ sekata. Ketepikan.
  • [**] Dalam bekas lain, pukul mentega atau marjerin bersama gula dan telur sehingga sebati. Kemudi@n m@sukkan campuran conflakes yang diketepikan tadi. Gaul hingga sebati sehingga membentuk doh yg lembut. 
  • [**] Taburk@n tepung at@s meja kerja. Canai doh setebal 5mm. Terap dengan acuan biskut atau potong deng@n pisau tajam mengikut bentuk yg disukai. Susun di atas dulang pembakar yg telah dilenser. Jika suka, oles nipis permuk@an biskut dengan kuning telur dan taburkan sedikit bij@n serta keju parut.
  • [**] Masukk@n ke dalam ketuhar pada suhu 180ÂșC sehingga kekuningan, angg@ran selama 15-20 minit.

Selamat mencuba uolsss..!!
Share on Google Plus

About Unknown

Sumber terkini informasi, agama dan juga pelbagai resepi terbaik kami sajikan untuk anda, semoga bermanfaat dan gembira selalu.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment