Resepi Biskut Keju Cornflakes Raya Ketuk-Ketuk
Bahan-bahan yang diperlukan :
(hasil anggaran 5 dozen)
- [**] 200g Tepung g@ndum
- [**] 3 sudu bes@r Serbuk kari
- [**] ½ sudu teh Lada sul@h
- [**] ¼ sudu teh Serbuk cili (paprika)
- [**] 5 hel@i Daun k@ri – potong halus (jika suka)
- [**] 100g Cornfl@kes – dihancur kasar
- [**] 100g Keju chedd@r parut
- [**] 150g mentega @tau marjerin
- [**] 2 sudu bes@r gula
- [**] 1 biji telur
Bahan hiasan : **Terpulang hendak guna atau tak
- [**] Bij@n
- [**] Kuning telur – pukul sedikit
- [**] Keju chedd@r parut
Cara Penyediaanya :
- [**] Satukan tepung g@ndum, serbuk kari, lada sulah, serbuk cili, dan daun kari di dalam mangkuk. Gaul hingga sekata. Kemudi@n masukkan conflakes & keju chedd@r parut. Gaul lagi hingg@ sekata. Ketepikan.
- [**] Dalam bekas lain, pukul mentega atau marjerin bersama gula dan telur sehingga sebati. Kemudi@n m@sukkan campuran conflakes yang diketepikan tadi. Gaul hingga sebati sehingga membentuk doh yg lembut.
- [**] Taburk@n tepung at@s meja kerja. Canai doh setebal 5mm. Terap dengan acuan biskut atau potong deng@n pisau tajam mengikut bentuk yg disukai. Susun di atas dulang pembakar yg telah dilenser. Jika suka, oles nipis permuk@an biskut dengan kuning telur dan taburkan sedikit bij@n serta keju parut.
- [**] Masukk@n ke dalam ketuhar pada suhu 180ÂșC sehingga kekuningan, angg@ran selama 15-20 minit.
Selamat mencuba uolsss..!!
0 comments:
Post a Comment