Resepi Daging Goreng Cendawan Ketuk-Ketuk
Bahan-bahan yang diperlukan :
- [%] 500gr@m daging - hiris nipis
- [%] 3 ulas b@wang putih - dihiris
- [%] 2 biji b@wang merah - dihiris
- [%] 2 kuntum bunga l@wang
- [%] 5 tangk@i bunga cengkih
- [%] 2 inci kulit k@yu manis
- [%] 3 sudu sos tom@to
- [%] 3 sudu sos cili
- [%] 2 sudu sos tir@m
- [%] 5 biji cili padi - belah dua tanpa putus
- [%] 1 labu b@wang besar - dihiris bulat
- [%] 2 tangkai d@un bawang - dihiris
- [%] 2 tangkai d@un sup - dihiris
- [%] 2 sudu kicap manis ataupun pekat
- [%] 10 biji cend@wan butang - dibelah dua
- [%] Gar@m secukup rasa
- [%] Sedikit minyak m@sak untuk menumis
Cara menyedikan :
- [%] Pan@skan sedikit minyak masak. Tumiskan b@wang putih, bawang merah, bunga lawang, bung@ cengkih dan kulit kayu manis.
- [%] Setelah naik bau dan kekuningan, masukkan daging,sos cili, sos tomato, kicap dan sos tiram. Mas@k di atas api sederhana hingga daging lembut.
- [%] Setelah d@ging lembut, masukkan bawang besar, cili padi dan cendawan butang tadi sehingga bawang layu. Tambah sedikit air lagi jika ingin kuah.
- [%] Biarkan mereneh seketika & tutup api. Angk@t dam masukkan ke dalam pinggan hidangan. Taburk@n daun sup dan daun bawang.
- [%] Sedia untuk dihidangk@n.Sedap dimakan dengan nasi panas.
Selamat mencuba uolsss..!!
0 comments:
Post a Comment