Resepi Daging Goreng Cendawan Ketuk-Ketuk


Resepi Daging Goreng Cendawan Ketuk-Ketuk

Bahan-bahan yang diperlukan :

  • [%] 500gr@m daging - hiris nipis
  • [%] 3 ulas b@wang putih - dihiris
  • [%] 2 biji b@wang merah - dihiris
  • [%] 2 kuntum bunga l@wang
  • [%] 5 tangk@i bunga cengkih
  • [%] 2 inci kulit k@yu manis
  • [%] 3 sudu sos tom@to
  • [%] 3 sudu sos cili
  • [%] 2 sudu sos tir@m
  • [%] 5 biji cili padi - belah dua tanpa putus
  • [%] 1 labu b@wang besar - dihiris bulat
  • [%] 2 tangkai d@un bawang - dihiris
  • [%] 2 tangkai d@un sup - dihiris
  • [%] 2 sudu kicap manis ataupun pekat
  • [%] 10 biji cend@wan butang - dibelah dua
  • [%] Gar@m secukup rasa
  • [%] Sedikit minyak m@sak untuk menumis


Cara menyedikan :

  • [%] Pan@skan sedikit minyak masak. Tumiskan b@wang putih, bawang merah, bunga lawang, bung@ cengkih dan kulit kayu manis.
  • [%] Setelah naik bau dan kekuningan, masukkan daging,sos cili, sos tomato, kicap dan sos tiram. Mas@k di atas api sederhana hingga daging lembut.
  • [%] Setelah d@ging lembut, masukkan bawang besar, cili padi dan cendawan butang tadi sehingga bawang layu. Tambah sedikit air lagi jika ingin kuah.
  • [%] Biarkan mereneh seketika & tutup api. Angk@t dam masukkan ke dalam pinggan hidangan. Taburk@n daun sup dan daun bawang.
  • [%] Sedia untuk dihidangk@n.Sedap dimakan dengan nasi panas.


Selamat mencuba uolsss..!!
Share on Google Plus

About Unknown

Sumber terkini informasi, agama dan juga pelbagai resepi terbaik kami sajikan untuk anda, semoga bermanfaat dan gembira selalu.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment