Resepi Daging Bakar Madu Ketuk-Ketuk 2017
Bahan-bahan yang diperlukan :
- [~] 1kg d@ging batang pinang
- [~] 5 sudu bes@r madu
- [~] 15 biji baw@ng merah
- [~] 1 labu b@wang putih
- [~] 2cm h@lia
- [~] 2cm kunyit hidup
- [~] 15 tangk@i cili kering
- [~] 10 bat@ng serai
- [~] 1 sudu kecil g@ram
- [~] 2 cawan gula p@sir
- [~] 1 sudu bes@r jintan manis
- [~] 1 sudu bes@r jintan putih
- [~] Sedikit air untuk kis@r
Cara menyediakan :
- [~] Kisar kesemu@ bahan kecuali daging & madu.
- [~] Potong d@ging dalam anggaran 2 inci tebal, bersih dan tos kan air.
- [~] Gaulkan d@ging bersama semua bahan yang telah dikisar di dalam mangkuk hingga mesra.
- [~] Masukkan m@du dan gaul lagi hingga mesra.
- [~] Perap di d@lam peti sejuk semalaman atau sekurang-kurangnya 4 jam.
- [~] Panask@n kuali non-stick atas api perlahan. Bakar daging yang telah diperap sehingga d@ging empuk dan masak. Bakar hingga garing jika suka.
Ia juga en@k makan begitu sahaja..
selamat mencuba uolsss..!!
0 comments:
Post a Comment