RESEPI KETAM BERLADA KETUK-KETUK


RESEPI KETAM BERLADA KETUK-KETUK

Bahan-bahan yang diperlukan :

  • {●} Ket@m dikerat 2 atau 1 ekor
  • {●} Pes cili (4 sudu)
  • {●} Baw@ng merah (4 ulas)
  • {●} B@wang putih (1 ulas)
  • {●} Baw@ng besar dipotong ulat (1/2 biji)
  • {●} Air asam jawa (secukupnya)
  • {●} Gar@m (secukup rasa)
  • {●} Gul@ (secukup rasa)
  • {●} Minyak utk menumis (secukupnya)


Cara-cara membuatnya :

  • {●} Tumis baw@ng putih (diketuk) hingga w@ngi, diikuti dengan bawang merah (dipotong halus).
  • {●} Masukkan pes cili. Kacau hingga pec@h minyak.
  • {●} Masukkan gar@m dan gula. Kac@u sebati.
  • {●} Masukk@n baw@ng besar. Biar hingg@ bawang besar layu.
  • {●} Masukk@n ket@m dan air asam jawa. Kacau sebati.
  • {●} Tutup kuali sup@ya ketam mas@k sekata.
  • {●} Kac@u hingga pec@h minyak sebelum dihid@ng.
Selamat mencuba uolsss..!!
Share on Google Plus

About Unknown

Sumber terkini informasi, agama dan juga pelbagai resepi terbaik kami sajikan untuk anda, semoga bermanfaat dan gembira selalu.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment