RESEPI KETAM BERLADA KETUK-KETUK
Bahan-bahan yang diperlukan :
- {●} Ket@m dikerat 2 atau 1 ekor
- {●} Pes cili (4 sudu)
- {●} Baw@ng merah (4 ulas)
- {●} B@wang putih (1 ulas)
- {●} Baw@ng besar dipotong ulat (1/2 biji)
- {●} Air asam jawa (secukupnya)
- {●} Gar@m (secukup rasa)
- {●} Gul@ (secukup rasa)
- {●} Minyak utk menumis (secukupnya)
Cara-cara membuatnya :
- {●} Tumis baw@ng putih (diketuk) hingga w@ngi, diikuti dengan bawang merah (dipotong halus).
- {●} Masukkan pes cili. Kacau hingga pec@h minyak.
- {●} Masukkan gar@m dan gula. Kac@u sebati.
- {●} Masukk@n baw@ng besar. Biar hingg@ bawang besar layu.
- {●} Masukk@n ket@m dan air asam jawa. Kacau sebati.
- {●} Tutup kuali sup@ya ketam mas@k sekata.
- {●} Kac@u hingga pec@h minyak sebelum dihid@ng.
Selamat mencuba uolsss..!!
0 comments:
Post a Comment