Resepi Nasi Daging Air Asam Ketuk-Ketuk 2017


Resepi Nasi Daging Air Asam Ketuk-Ketuk 2017

Bahan-bahan yang diperlukan :

  • [x] 1 kilo ber@s basmathi
  • [x] ½ kilo d@ging
  • [x] 1 bungkus remp@h sup bunjut Adabi
  • [x] 1 sudu bes@r rempah kurma
  • [x] 1 inci h@lia
  • [x] 1 bat@ng kulit kayu manis
  • [x] 2 biji bu@h pelaga
  • [x] Sedikit menteg@/ minyak sapi
  • [x] ½ caw@n tomato puree
  • [x] 1 caw@n susu cair
  • [x] 1 sudu teh g@ram


Cara menyediakan :

  • [x] Rebus daging bers@ma rempah sup bunjut, rempah kurma dan garam sehingga empuk. Simpan air rebus@n daging untuk masak nasi.
  • [x] Tumis halia, kulit k@yu manis dan buah pelaga didalam periuk nasi hingga naik bau. Masukkan ber@s dan kacau seketika.
  • [x] Masukk@n air rebusan daging. Kalau beras disukat satu cawan pastikan air rebusan juga satu cawan.
  • [x] Bila beras sudah mul@ kembang, masukkan tomato puree dan susu cair. Kacau dan biarkan nasi masak.
  • [x] Hidangkan nasi d@ging dengan *air asam dan daging yang telah direbus tadi.

Nota : Untuk buat @ir asam, satukan buah tom@to, hirisan b@wang besar, hirisan cili merah, air asam jawa pekvt, perahan lim@u kasturi, sedikit belac@n, garam & gula secukup rasa.


Selamat mencuba uolsss..!!
Share on Google Plus

About Unknown

Sumber terkini informasi, agama dan juga pelbagai resepi terbaik kami sajikan untuk anda, semoga bermanfaat dan gembira selalu.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment