Resepi Nasi Daging Air Asam Ketuk-Ketuk 2017
Bahan-bahan yang diperlukan :
- [x] 1 kilo ber@s basmathi
- [x] ½ kilo d@ging
- [x] 1 bungkus remp@h sup bunjut Adabi
- [x] 1 sudu bes@r rempah kurma
- [x] 1 inci h@lia
- [x] 1 bat@ng kulit kayu manis
- [x] 2 biji bu@h pelaga
- [x] Sedikit menteg@/ minyak sapi
- [x] ½ caw@n tomato puree
- [x] 1 caw@n susu cair
- [x] 1 sudu teh g@ram
Cara menyediakan :
- [x] Rebus daging bers@ma rempah sup bunjut, rempah kurma dan garam sehingga empuk. Simpan air rebus@n daging untuk masak nasi.
- [x] Tumis halia, kulit k@yu manis dan buah pelaga didalam periuk nasi hingga naik bau. Masukkan ber@s dan kacau seketika.
- [x] Masukk@n air rebusan daging. Kalau beras disukat satu cawan pastikan air rebusan juga satu cawan.
- [x] Bila beras sudah mul@ kembang, masukkan tomato puree dan susu cair. Kacau dan biarkan nasi masak.
- [x] Hidangkan nasi d@ging dengan *air asam dan daging yang telah direbus tadi.
Nota : Untuk buat @ir asam, satukan buah tom@to, hirisan b@wang besar, hirisan cili merah, air asam jawa pekvt, perahan lim@u kasturi, sedikit belac@n, garam & gula secukup rasa.
Selamat mencuba uolsss..!!
0 comments:
Post a Comment