RESEPI SPECIAL MEE KOLOK SARAWAK
***Bahan-bahan ini untuk hidangan utk 3 orang***
Bahan-bahan yang perlu di sediakan :
- [@] 1 bungkus Mee Kolok kering - celur
- [@] 3 ulas Bwg Putih - tumbuk
- [@] 3 sb Sos Tiram
- [@] 3 sb Kicap
- [@] 3 sb Sos Cili
- [@] 1 st Minyak Lenga
- [@] 1 st Cili Oil
- [@] 1/2 ketul Dada Ayam - cincang
- [@] Garam & Lada Sulah
- [@] Taburan - Daun Bwg, Bwg Goreng, Taugeh
Cara-cara membuatnya :
- [#] Panaskan sedikit minyak & masukkan ayam, garam & lada sulah.
- [#] Angkat apabila masak & ketepikan.
- [#] Tumis bwg putih dgn baki minyak tadi sehingga perang.
- [#] Masukkan sos tiram, kicap, sos cili, minyak lenga, cili oil, garam & lada.
- [#] Masukkan beberapa sudu air jika perlu.
- [#] Tutup api sebaik shj mendidih dan gaulkan Mee Kolok sehingga rata.
- [#] Hidangkan segera dgn ayam, bahan taburan & sos cili.
- [#] Selalu nya di restoren di hidangkan dgn sup kosong .
Bahan-bahan untuk Sos Cili:
- [$] 2 bj Cili Merah
- [$] 1 ulas Bwg Putih
- [$] 1 bj Limau Kasturi
- [$] 1 sb Sos Cili
- [$] Garam, Gula
[ Blend kesemua bahan2 dgn sedikit air]
Selamat Mencuba uolsss..!!
0 comments:
Post a Comment