RESEPI SAMBAL HITAM BELIMBING BULUH KETUK-KETUK RAMADAN
Bahan-bahan yang diperlukan :
- {xx} Belimbing buluh - 500g
- {xx} Bawang merah kecil - 7 biji
- {xx} Bawang putih - 5 biji
- {xx} Cili padi - 15 tangkai [letak lebih jika nak pedas]
- {xx} Ikan bilis kopek - 1 cawan
- {xx} Minyak utk menumis
- {xx} Kicap lemak manis
- {xx} Garam
- {xx} Gula
Cara-cara untuk membuatnya :
- {**} Basuh belimbing buluh, letak sedikit garam dan rebus dalam periuk tanpa air hingga hampir kering dan berwarna hitam serta lembik.
- {**} Guna api kecil dan kacau sekali sekala.
- {**} Seeloknya gunakan periuk yang dah lama dan tak digunakan lagi sebab periuk tu nanti akan jadi hitam dan susah nak dibersihkan.
- {**} Anggaran masa rebusan adalah lebih kurang 3 jam.
Proses utk memasak sambal:
- {""} Bawang putih, bawang merah kecil, cili padi dan ikan bilis ditumbuk kasar [boleh juga guna pengisar kering atau food processor]
- {""} Kemudian, tumbuk sekali belimbing buluh tersebut.
- {""} Panaskan minyak di dalam kuali.
- {""} Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi & kacau hingga separuh masak.
- {""} Masukkan belimbing, kacau rata hingga masak.
- {""} Perasakan dengan garam, gula dan sedikit kicap.
Selamat Mencuba uolsss..!!
0 comments:
Post a Comment