Udang Bakar Bermadu Ketuk-Ketuk Ramadan
Bahan-bahan ini 4-5 orang makan.
- [=] 1/2kg udang (saiz sederhana)
- [=] 7 biji bawang kecik #
- [=] 5 ulas bawang putih #
- [=] 2-3 inci halia #
- [=] 2 sb sos tiram
- [=] 1 sb serbuk cili
- [=] 5 sudu makan madu (lebih pun xpe, sedap je, kalau xde madu, blh gantikan dgn gula)
- [=] sedikit serbuk lada hitam
- [=] sedikit garam (ikut selera lidah masing2) sedikit serbuk kunyit
Cara-cara untuk membuat bahan perap:
- [%] kisar bahan2 yg b'tanda [#] sehingga halus (kalau rajin, tumbuk dgn lesung batu, lg sedappppp)
- [%] Tuangkan bahan2 kisar ke dlm mangkuk besar. kemudian, tambahkan madu, sos tiram, serbuk cili, serbuk lada hitam, serbuk kunyit dan garam.
- [%] Gaul sebati masukkan udang yg dh dicuci (saya x suka buang kulit utk buat udang bakar) ke dalam bahan2 perap dan perapkan semalaman (lg lama perap lg sedap)
- [%] Udang sedia utk bakar (boleh dibakar terus atas api, boleh dibalut dengan daun pisang, aluminium foil, atau daun kunyit, antara daun pisang dan daun kunyit, daun kunyit lg sedap baunya) yum...yum...udang yg siap dibakar, sekejap saje sudah disambar org
Selamat mencuba uolsss..!!
0 comments:
Post a Comment