Cara Membuat Kuih Badak/Cucur Badak Ketuk-ketuk


Cara Membuat Kuih Badak/Cucur Badak Ketuk-ketuk

Bahan-bahan yang diperlukan :

Bahan-bahan ntuk inti :

  • [*#*]  ½ biji kel@pa parut
  • [*#*]  100 gram ud@ng kering (rendam dan kisar)
  • [*#*]  1 ul@s bawang putih
  • [*#*]  3 biji b@wang merah
  • [*#*]  7 tangkai lad@ merah
  • [*#*]  1 cm halia
  • [*#*]  1 bat@ng serai
  • [*#*]  1 sudu teh serbuk kunyit
  • [*#*]  2 sudu m@kan gula
  • [*#*]   ½ sudu teh g@ram
  • [*#*]  2 sudu m@kan minyak masak


[no 3-10 - satuk@n & kisar bersama 1/4 cawan air]

Bahan-bahan untuk doh :

  • [*#*]  250gram keledek [rebus dan lenyek]
  • [*#*]  3 ½ sudu mak@n tepung gandum
  • [*#*]  ½ sudu teh gar@m
  • [*#*]  ½ - 1kg miny@k masak


Cara-cara untuk menyediakan inti :

  • [*#*]  Pan@skan minyak. Masukkan semua bah@n yg telah dikisar. Mas@k hingga menggelegak
  • [*#*]  Masukk@n kelapa. Kacau smpai rata. Tutup @pi & ketepikan.


Cara-cara untuk buat kuih :

  • [*#*]  Gaul rat@ semua bahan doh kecu@li minyak m@sak membentuk doh. Tamb@h tepung sedikit demi sedikit sekiranya doh lembik dan melekat.
  • [*#*]  Ambil sedikit doh & bentukkan bulat sebes@r bola golf. Isikan inti di tengah tengahnya.
  • [*#*]  Sement@ra itu pan@skan minyak di dlm kuali.
  • [*#*]  Goreng doh yang tel@h diisi inti sehingg@ keem@san. Angkat dan tos.


Dah siap..!! Selamat mencuba uolsss..!!
Share on Google Plus

About Unknown

Sumber terkini informasi, agama dan juga pelbagai resepi terbaik kami sajikan untuk anda, semoga bermanfaat dan gembira selalu.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment