Rasia Resepi Laksa Johor Yang Maveles..!!

Rasia Resepi Laksa Johor Yang Maveles..!!

Rasia Resepi Laksa Johor Yang Maveles..!! Assalamualikum uolsss, kali ni KKR nak belanja uolsss resepi laksa johor, mudah dan sedap.. Jom kita muka kan..

Bahan-bahan yang diperlukan :

  • [:#:] 500 gram sp@ghetti lidi, rebus ikut arahan pada pembungkus
  • [:#:] 1 biji timun, hiris mem@njang seperti lidi
  • [:#:] D@un kesum, dihiris h@lus
  • [:#:] Taugeh, dicelur
  • [:#:] 5 urat kac@ng panjang, hiri nipis
  • [:#:] 2 biji telur, direbus
  • [:#:] 3 t@ngkai lada merah dan sedikit belacan, dibuat sambal
  • [:#:] Limau k@sturi


Bahan-bahan untuk Kuah:

  • [:#:] Sedikit miny@k masak untuk menumis
  • [:#:] 5 biji bawang merah, dihiris
  • [:#:] 2 ulas b@wang putih, dihiris
  • [:#:] 1 inchi halia, dihiris
  • [:#:] 1 bungkus rempah kari ikan
  • [:#:] 1 mangkuk p@ti santan daripada sebiji kelapa
  • [:#:] 1 ½ mangkuk s@ntan cair
  • [:#:] 3 bat@ng serai, dititik
  • [:#:] 1 inchi lengkuas, dititik
  • [:#:] 1 hiris ikan p@rang, dipelah dua, dip@nggang ¾ masak dan dikisar
  • [:#:] 5 keping @sam keping
  • [:#:] 200 gram ud@ng, direbus
  • [:#:] 1 sudu m@kan udang kering
  • [:#:] ½ biji kelapa parut, dibuat kerisik
  • [:#:] Gar@m secukup rasa


Cara-cara untuk penyediaan:

  • [:#:] Panask@n minyak untuk menumis di dlm periuk. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingg@ naik bau. Masukkan rempah kari dan kacau hingga mesra. Masukk@n pula pati santan, serai diikuti lengkuas. Biar sehingga kuah mendidih.
  • [:#:] Masukkan isi ikan yg telah dikisar, k@cau hingga mesra. Setelah mendidih m@sukkan santan cair dan asam keping. Biar l@gi hingga mendidih dan masukkan ud@ng, udang kering, kerisik & garam. Masak hingg@ kuah pekat di atas api perlahan baru diangkat.
  • [:#:] Hidangkan spaghetti yg telah direbus bersama kuah & bahan2 lain.


Selamat mencuba uolsss..!!
Share on Google Plus

About Unknown

Sumber terkini informasi, agama dan juga pelbagai resepi terbaik kami sajikan untuk anda, semoga bermanfaat dan gembira selalu.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment