Rasia Resepi Rendang Tok Yang Sedap..!!
Bahan-bahan yang diperlukan :
- [^^] 500 gram d@ging lembu tulang kering bulat atas tanpa lemak, didadu
- [^^] 1 liter / 4 cawan s@ntan (daripada 2 biji kelap@ parut dan 1 liter ( 4 cawan air)
- [^^] 55 gram (1/2 c@wan kerisik)
- [^^] 1 sudu besar jint@n putih (halus serbuk)
- [^^] 1 sudu bes@r jintan manis (kas@r serbuk)
- [^^] gar@m & Gul@
Bahan-bahan ini Perlu dikisar halus
- [^^] 4 sudu bes@r pes cili
- [^^] 2 biji b@wang besar, dikupas
- [^^] 6 ulas bawang mer@h, dikupas
- [^^] 4 ulas b@wang putih, dikupas
- [^^] 3cm h@lia, dikupas
- [^^] 4 bat@ng serai, dihiris halus2
- [^^] 2cm lengku@s, dikupas
Cara-cara penyediannya :
- [^^] Bubuh d@ging, santan dan bahan kisar di dlm kuali dan renihkan. Masak di atas api kechil sehingga d@ging empuk.
- [^^] T@mbah kerisik, jintah putih/ halis dan jintan m@nais/ kasar. Masak sehingga kuah mula memekat.
- [^^] Masukk@n gula dan garam & terus masak sampai daging menj@di agak kering.
Selamat mencuba uolsss..!!
0 comments:
Post a Comment