Resepi Daging Goreng Daun Bawang Ketuk-Ketuk

Resepi Daging Goreng Daun Bawang Ketuk-Ketuk

Resepi Daging Goreng Daun Bawang Ketuk-Ketuk

Bahan-bahan yang diperlukan :

  • [++] 325 gm d@ging steak
  • [++] 1 sudu teh garam
  • [++] 2 sudu teh kic@p cair
  • [++] Serbuk l@da sulah/lada hitam secukup rasa
  • [++] 1 sudu mak@n tepung ubi
  • [++] ¼ sudu teh soda bik@rbonat 
  • [++] 8 cm h@lia muda – hiris nipis
  • [++] 5 bat@ng daun bawang – potong 4 cm panjang
  • [++] 1 biji telur
  • [++] 4 sudu m@kan minyak m@sak


Cara-cara penyediaan:

  • [++] Bersihk@n daging n potong nipis.
  • [++] Lumur daging dgn garam, kicap, l@da sulah/lada hitam, tepung ubi n soda bikarbonat r@ta2
  • [++] Gaul halia dgn secubit garam dan basuh buang garam.
  • [++] Pukul telur dgn lada sulah/lada hitam dan ½ sudu makan minyak masak.
  • [++] Pan@skan minyak dalam kuali dan tumis halia seminit.
  • [++] Masukk@n daging, daun bawang n 1 cawan air. Tutup kuali dan biarkan masak selama 3 minit. 
  • [++] Kacau selama beberapa minit. Kecilkan api setel@h d@ging masak (bertukar warna) n mesra. 
  • [++] Buat lub@ng di tengah2, dan masukkan telur di tengh-tengah. K@cau rata. Tutupa api setel@h telur masak.


Selamat mencuba uolsss..!!
Share on Google Plus

About Unknown

Sumber terkini informasi, agama dan juga pelbagai resepi terbaik kami sajikan untuk anda, semoga bermanfaat dan gembira selalu.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment