Resepi Daging Goreng Daun Bawang Ketuk-Ketuk
Bahan-bahan yang diperlukan :
- [++] 325 gm d@ging steak
- [++] 1 sudu teh garam
- [++] 2 sudu teh kic@p cair
- [++] Serbuk l@da sulah/lada hitam secukup rasa
- [++] 1 sudu mak@n tepung ubi
- [++] ¼ sudu teh soda bik@rbonat
- [++] 8 cm h@lia muda – hiris nipis
- [++] 5 bat@ng daun bawang – potong 4 cm panjang
- [++] 1 biji telur
- [++] 4 sudu m@kan minyak m@sak
Cara-cara penyediaan:
- [++] Bersihk@n daging n potong nipis.
- [++] Lumur daging dgn garam, kicap, l@da sulah/lada hitam, tepung ubi n soda bikarbonat r@ta2
- [++] Gaul halia dgn secubit garam dan basuh buang garam.
- [++] Pukul telur dgn lada sulah/lada hitam dan ½ sudu makan minyak masak.
- [++] Pan@skan minyak dalam kuali dan tumis halia seminit.
- [++] Masukk@n daging, daun bawang n 1 cawan air. Tutup kuali dan biarkan masak selama 3 minit.
- [++] Kacau selama beberapa minit. Kecilkan api setel@h d@ging masak (bertukar warna) n mesra.
- [++] Buat lub@ng di tengah2, dan masukkan telur di tengh-tengah. K@cau rata. Tutupa api setel@h telur masak.
Selamat mencuba uolsss..!!
0 comments:
Post a Comment