Rasia Resepi Sotong Sumbat Ketuk-Ketuk Ramadan 2017

Rasia Resepi Sotong Sumbat Ketuk-Ketuk Ramadan 2017

Rasia Resepi Sotong Sumbat Ketuk-Ketuk Ramadan 2017

Proses yang diperlukan :

Bahan-bahan yang diperlukan :

  • [++] ekor sotong s@iz sederhana
  • [++] 1 biji kelapa — dapatkan 2 cawan santan pekat
  • [++] 3 ulas bawang putih
  • [++] 1 cawan ber@s pulut
  • [++] 4 keping gul@ nira (atau 100gram gula merah)
  • [++] Pencucuk lidi secukupny@


Cara Membuatnya:

  • [++] Bersihk@n beras pulut & rend@m selama 20 minit. Toskan.
  • [++] Bersihkan sotong dan asingkan kepalanya. 
  • [++] Masukkan beras pulut ke dlm sotong & sematkan dgn pencucuk lidi supaya isinya tak terkeluar.
  • [++] Susun sotong yg telah disumbat ke dlm periuk n tuang santan.
  • [++] Masukkan gula nira atau gula merah dan bawang putih.
  • [++] Masak di atas api sederh@na besar sehingga beras pulut masak n santan menjadi pekat.
  • [++] Tutup api, keluarkan n hidang pana-panas.


Proses yang kedua.

Bahan-bahan yang diperlukan :


  • [==] 600 gm sotong
  • [==] 500 ml air 
  • [==] 4 biji telur
  • [==] 2 biji bawang besar, dicincang halus
  • [==] 1 tangkai cili hijau, buang biji dan cincang halus
  • [==] 1 tangkai cili merah, buang biji dan cincang halus
  • [==] 1 bawang bes@r, dihiris bulat-bulat
  • [==] 4 sudu makan rempah kari ikan
  • [==] 2 sudu mak@n cili kisar
  • [==] 1 sudu makan kicap pekat
  • [==] 1 sudu teh gula
  • [==] 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • [==] 100 ml miny@k masak
  • [==] Lidi pencucuk secukupnya
  • [==] Garam secukup rasa


Cara-cara Membuatnya:

  • [==] Pukul telur, separuh b@wang, cili hijau, cili merah dan garam sehingga rata.
  • [==] Pan@skan satu sudu makan minyak. Masukkan telur dan kacau hingga hancur. Angkat dan sejukkan.
  • [==] Sumb@tkan telur ke dalam sotong. Sem@tkan kepalanya dengan lidi. Ketepikan.
  • [==] Seterusnya, panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan baki bawang dan cili hingga naik bau.
  • [==] Masukkan rempah k@ri dan cili kisar. Bila garing, masukkan air. Bila kuah hampr pekat, campurk@n kicap, serbuk lada hitam, garam dan gula.
  • [==] Akhir sek@li, masukkan pula sotong sumb@t. Kacau sekali-sekala hingga sotong masak dan kuahnya pekat. Bubuh bawang besar yg dihiris bulat. Kacau hingga layu. 
Selamat mencuba uolsss..!!
Share on Google Plus

About Unknown

Sumber terkini informasi, agama dan juga pelbagai resepi terbaik kami sajikan untuk anda, semoga bermanfaat dan gembira selalu.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment