Rasia Resepi Sotong Sumbat Ketuk-Ketuk Ramadan 2017
Proses yang diperlukan :
Bahan-bahan yang diperlukan :
- [++] ekor sotong s@iz sederhana
- [++] 1 biji kelapa — dapatkan 2 cawan santan pekat
- [++] 3 ulas bawang putih
- [++] 1 cawan ber@s pulut
- [++] 4 keping gul@ nira (atau 100gram gula merah)
- [++] Pencucuk lidi secukupny@
Cara Membuatnya:
- [++] Bersihk@n beras pulut & rend@m selama 20 minit. Toskan.
- [++] Bersihkan sotong dan asingkan kepalanya.
- [++] Masukkan beras pulut ke dlm sotong & sematkan dgn pencucuk lidi supaya isinya tak terkeluar.
- [++] Susun sotong yg telah disumbat ke dlm periuk n tuang santan.
- [++] Masukkan gula nira atau gula merah dan bawang putih.
- [++] Masak di atas api sederh@na besar sehingga beras pulut masak n santan menjadi pekat.
- [++] Tutup api, keluarkan n hidang pana-panas.
Proses yang kedua.
Bahan-bahan yang diperlukan :
- [==] 600 gm sotong
- [==] 500 ml air
- [==] 4 biji telur
- [==] 2 biji bawang besar, dicincang halus
- [==] 1 tangkai cili hijau, buang biji dan cincang halus
- [==] 1 tangkai cili merah, buang biji dan cincang halus
- [==] 1 bawang bes@r, dihiris bulat-bulat
- [==] 4 sudu makan rempah kari ikan
- [==] 2 sudu mak@n cili kisar
- [==] 1 sudu makan kicap pekat
- [==] 1 sudu teh gula
- [==] 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
- [==] 100 ml miny@k masak
- [==] Lidi pencucuk secukupnya
- [==] Garam secukup rasa
Cara-cara Membuatnya:
- [==] Pukul telur, separuh b@wang, cili hijau, cili merah dan garam sehingga rata.
- [==] Pan@skan satu sudu makan minyak. Masukkan telur dan kacau hingga hancur. Angkat dan sejukkan.
- [==] Sumb@tkan telur ke dalam sotong. Sem@tkan kepalanya dengan lidi. Ketepikan.
- [==] Seterusnya, panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan baki bawang dan cili hingga naik bau.
- [==] Masukkan rempah k@ri dan cili kisar. Bila garing, masukkan air. Bila kuah hampr pekat, campurk@n kicap, serbuk lada hitam, garam dan gula.
- [==] Akhir sek@li, masukkan pula sotong sumb@t. Kacau sekali-sekala hingga sotong masak dan kuahnya pekat. Bubuh bawang besar yg dihiris bulat. Kacau hingga layu.
Selamat mencuba uolsss..!!
0 comments:
Post a Comment