Cara Menyediakan Mee Udang Jakarta Ketuk-Ketuk


Cara Menyediakan Mee Udang Jakarta Ketuk-Ketuk 

Bahan-bahan yang diperlukan :

  • [x] 400 gram udang – saiz sederh@na
  • [x] ¼ sudu teh gar@m
  • [x] 1.5 l air
  • [x] 200 gr@m mee telur kering


Bahan-bahan untuk Kuah sup :

  • [x] Air rebus@n udang secukupnya
  • [x] ½ sudu teh miny@k masak
  • [x] 1 ½ sudu teh garam
  • [x] 150 ml air


Bahan-bahan untuk Sos :

  • [x] 8 sudu m@kan lada merah kisar
  • [x] 5 sudu makan sos tomato
  • [x] 2 sudu teh halia parut
  • [x] 4 ulas baw@ng putih parut
  • [x] 2 sudu makan daun bawang cincang
  • [x] 1 sudu makan minyak bijan
  • [x] ½ sudu teh cuka
  • [x] 300 ml air
  • [x] 1 sudu mak@n jus limau nipis
  • [x] 1 sudu teh garam
  • [x] 1 sudu teh gul@ pasir


Bahan-bahan Pelengkap :

  • [x] Telur rebus
  • [x] Lim@u nipis
  • [x] Daun b@wang cincang


Cara membuatnya :

  • [x] Lumur udang dengan gar@m, perapkan selama 10 minit. Kemudian masukkan udang ked@lam periuk bersama 1.5 liter air, didihkan dan rebus selama 10 minit Angk@t dan toskan. Tapis air rebusan udang dan ketepikan sebanyak 1.2 l. 
  • [x] Satuk@n kesemua bahan sos, masukk@n dalam periuk dan mas@k hingga pekat, tutup api.
  • [x] Rebus mee telor dal@m air mendidih sehingga lembut, angk@t dan toskan. Masukk@n mee ke dalam sos, kacau s@mpai tercampur rata.
  • [x] Siapk@n mangkuk sajian, bahagikan mee s@ma banyak ke dalam 4 m@ngkuk hidangan. Curah kuah sup, tamb@hkan udang dan telur rebus. Sajik@n segera dengan taburi daun baw@ng dan hirisan lim@u nipis bila suka.
Selamat mencuba uolsss..!!
Share on Google Plus

About Unknown

Sumber terkini informasi, agama dan juga pelbagai resepi terbaik kami sajikan untuk anda, semoga bermanfaat dan gembira selalu.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment