RASIA RESEPI AGAR-AGAR TEMBIKAI KETUK-KETUK
Bahan-Bahan yang diperlukan :
- [●]1 paket ag@r2 serbuk [10gram]
- [●] 4 - 41/2 cawan air
- [●] 3/4 cawan gula
- [●] 1 sk esen vanilla
- [●] 3 biji telur gred A [asingkan kuning & putih]
- [●] Pewarna merah , kuning & hijau
- [●] Sedikit kismis
Cara-cara membuatnya :
- [●] Mas@k agar2 bersama air & gula hingg@ gula hancur. Masukkan esen vanilla.Tutup Api. Sejukk@n adunan agar2 hingga suam2 kuku ( @nggaran 15-20min). Tutup api, putar telur putih kemudi@n kuning, terus msuk adunan agar sikit demi sedikit.
- [●] Pukul putih telur hingga betul2 kembang (jika terbalikkan bekas,adunan tak tumpah), kemudian masukkan kuning telur satu persatu, pukul lagi hingga kemb@ng dan gebu.
- [●] Tu@ng adunan @gar2 (yg dah suam2 kuku tu) ke dalam bekas adunan telur. Pukul lagi hingga sebati dan adunan menjadi agak sejuk.
- [●]. Tuangkan ke dalam bekas, masukkan pewarna di bahagian tengah adunan dan kacau dengan mengguna lidi @ chopstik. Kacau dgn berhati2 supaya warna tidak terkena dasar bekas.
- [●] Let@kkan kismis di permuk@an agar2 [sebagai biji buah tembikai]. Sejukkan ke dLm esbok
- [●]Apabila ag@r2 sudah beku, keluarkan @gar2 dari bekas & warnakan b@hagian luar dgn w@rna hijau seb@gai kulit tembikai.
Sumber : Denaihati Network
0 comments:
Post a Comment