RASIA RESEPI AGAR-AGAR TEMBIKAI KETUK-KETUK


RASIA RESEPI AGAR-AGAR TEMBIKAI KETUK-KETUK

Bahan-Bahan yang diperlukan :

  • [●]1 paket ag@r2 serbuk [10gram]
  • [●] 4 - 41/2 cawan air
  • [●] 3/4 cawan gula 
  • [●] 1 sk esen vanilla
  • [●] 3 biji telur gred A [asingkan kuning & putih]
  • [●] Pewarna merah , kuning & hijau
  • [●] Sedikit kismis


Cara-cara membuatnya :

  • [●] Mas@k agar2 bersama air & gula hingg@ gula hancur. Masukkan esen vanilla.Tutup Api. Sejukk@n adunan agar2 hingga suam2 kuku ( @nggaran 15-20min). Tutup api, putar telur putih kemudi@n kuning, terus msuk adunan agar sikit demi sedikit.
  • [●] Pukul putih telur hingga betul2 kembang (jika terbalikkan bekas,adunan tak tumpah), kemudian masukkan kuning telur satu persatu, pukul lagi hingga kemb@ng dan gebu.
  • [●] Tu@ng adunan @gar2 (yg dah suam2 kuku tu) ke dalam bekas adunan telur. Pukul lagi hingga sebati dan adunan menjadi agak sejuk.
  • [●]. Tuangkan ke dalam bekas, masukkan pewarna di bahagian tengah adunan dan kacau dengan mengguna lidi @ chopstik. Kacau dgn berhati2 supaya warna tidak terkena dasar bekas.
  • [●] Let@kkan kismis di permuk@an agar2 [sebagai biji buah tembikai]. Sejukkan ke dLm esbok
  • [●]Apabila ag@r2 sudah beku, keluarkan @gar2 dari bekas & warnakan b@hagian luar dgn w@rna hijau seb@gai kulit tembikai.


Sumber : Denaihati Network
Share on Google Plus

About Unknown

Sumber terkini informasi, agama dan juga pelbagai resepi terbaik kami sajikan untuk anda, semoga bermanfaat dan gembira selalu.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment