Rasia Resepi Daging Cincang Dhal Berempah Ketuk-Ketuk Ramadan


Rasia Resepi Daging Cincang Dhal Berempah Ketuk-Ketuk Ramadan

Bahan-bahan yang diperlukan :

  • [X] 250 grm daging cincang
  • [X] 125 grm kacang dhal ~ direbus hingga lembut
  • [X] 30 grm serbuk rempah kari daging
  • [X] 2 grm serbuk lada hitam
  • [X] 6 ulas bawng merah ~ ditumbuk
  • [X] 3 ulas bwang putih ~ ditumbuk
  • [X] ½ inci halia ~ ditumbuk
  • [X] 30 ml minyk mask
  • [X] 1 labu bwang besar ~ dicincang
  • [X] 30 ml jus asam jawa
  • [X] 250 ml air
  • [X] Garam & gula secukup rasa
  • [X] ½ inci kulit kayu manis
  • [X] 2 btng kacang botol ~ dipotong serong & dicelur seketika



Cara-cara memasaknya :

  • [X] Panaskan minyak di dlm kuali. Tumiskan bahan2 yg telah ditumbuk. 
  • [X] Apabila bahan2 tumisan telah naik bau, masukn rempah, kulit kayu manis & daging. Kacau sehingga daging menjadi garing. 
  • [X] Masukn pula bawang besar yg telah dicincang & kacau lagi.
  • [X] Masukn garam, gula dan air ke dalam masakan. Kacau sehingga rata & daging menjadi lembut
  • [X] Masukkan kacang dhal bersama perahan air asam jawa.
  • [X] Hidangkan daging cincang dhal berempah ni bersama kacang botol yg telah dicelur. Ia boleh dihidangkan bersama roti ataupun nasi. terpulang..

Selamat mencuba uolss..!!
Share on Google Plus

About Unknown

Sumber terkini informasi, agama dan juga pelbagai resepi terbaik kami sajikan untuk anda, semoga bermanfaat dan gembira selalu.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment