Rasia Resepi Daging Cincang Dhal Berempah Ketuk-Ketuk Ramadan
Bahan-bahan yang diperlukan :
- [X] 250 grm daging cincang
- [X] 125 grm kacang dhal ~ direbus hingga lembut
- [X] 30 grm serbuk rempah kari daging
- [X] 2 grm serbuk lada hitam
- [X] 6 ulas bawng merah ~ ditumbuk
- [X] 3 ulas bwang putih ~ ditumbuk
- [X] ½ inci halia ~ ditumbuk
- [X] 30 ml minyk mask
- [X] 1 labu bwang besar ~ dicincang
- [X] 30 ml jus asam jawa
- [X] 250 ml air
- [X] Garam & gula secukup rasa
- [X] ½ inci kulit kayu manis
- [X] 2 btng kacang botol ~ dipotong serong & dicelur seketika
Cara-cara memasaknya :
- [X] Panaskan minyak di dlm kuali. Tumiskan bahan2 yg telah ditumbuk.
- [X] Apabila bahan2 tumisan telah naik bau, masukn rempah, kulit kayu manis & daging. Kacau sehingga daging menjadi garing.
- [X] Masukn pula bawang besar yg telah dicincang & kacau lagi.
- [X] Masukn garam, gula dan air ke dalam masakan. Kacau sehingga rata & daging menjadi lembut
- [X] Masukkan kacang dhal bersama perahan air asam jawa.
- [X] Hidangkan daging cincang dhal berempah ni bersama kacang botol yg telah dicelur. Ia boleh dihidangkan bersama roti ataupun nasi. terpulang..
Selamat mencuba uolss..!!
0 comments:
Post a Comment