Resepi Asam Pedas Ikan Pari Ketuk-Ketuk 2017
Bahan-Bahan yang diperlukan :
- [=] 600g ikan p@ri (dipotong enam)
- [=] 1 tangkai bung@ kantan (dipotong ½)
- [=] 2 tangkai daun kesum
- [=] [=] 1 sdt g@ram
- [=] 1 sdt gula
- [=] jus as@m jawa (30g buah asam jawa dicampur dgn 1 liter air)
- (yg dikisar)
- [=] 6 b@tang lada merah
- [=] 3 bat@ng lada kering
- [=] 1cm kunyit hidup
- [=] 1sdb ser@i yg dihiris
- [=] 4 hiris lengkuas
- [=] ½ biji b@wang merah
- [=] 6 biji b@wang putih
- [=] 1 sdt ketumb@r
- [=] ½ sdt bel@can
Cara-Cara memasaknya :
- [=] Panaskn minyak dan tumiskan bahan-bahan yg dikisar.
- [=] Masukk@n ikan pari dan masak sehingg@ kecut selama 2-3 minit.
- [=] Masukk@n bunga kantan yang dipotong ½ serta daun kesum.
- [=] C@mpurkan jus asam jawa dan biarkan hingga mendidih. Masukkan bahan-bahan perasa dan hid@ngkan bersama bunga k@ntan yang dihiris halus.
Selamat mencuba uolsss..!!
0 comments:
Post a Comment