Resepi Asam Pedas Ikan Pari Ketuk-Ketuk 2017


Resepi Asam Pedas Ikan Pari Ketuk-Ketuk 2017

Bahan-Bahan yang diperlukan :

  • [=] 600g ikan p@ri (dipotong enam) 
  • [=] 1 tangkai bung@ kantan (dipotong ½) 
  • [=] 2 tangkai daun kesum 
  • [=] [=] 1 sdt g@ram 
  • [=] 1 sdt gula 
  • [=] jus as@m jawa (30g buah asam jawa dicampur dgn 1 liter air)
  • (yg dikisar) 
  • [=] 6 b@tang lada merah 
  • [=] 3 bat@ng lada kering 
  • [=] 1cm kunyit hidup 
  • [=] 1sdb ser@i yg dihiris 
  • [=] 4 hiris lengkuas 
  • [=] ½ biji b@wang merah 
  • [=] 6 biji b@wang putih 
  • [=] 1 sdt ketumb@
  • [=] ½ sdt bel@can 


Cara-Cara memasaknya :

  • [=] Panaskn minyak dan tumiskan bahan-bahan yg dikisar. 
  • [=] Masukk@n ikan pari dan masak sehingg@ kecut selama 2-3 minit. 
  • [=] Masukk@n bunga kantan yang dipotong ½ serta daun kesum. 
  • [=] C@mpurkan jus asam jawa dan biarkan hingga mendidih. Masukkan bahan-bahan perasa dan hid@ngkan bersama bunga k@ntan yang dihiris halus.
Selamat mencuba uolsss..!!
Share on Google Plus

About Unknown

Sumber terkini informasi, agama dan juga pelbagai resepi terbaik kami sajikan untuk anda, semoga bermanfaat dan gembira selalu.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment