Resepi Botok Botok Ketuk-Ketuk Ramadan
Bahan-Bahan yang diperlukan : ~Utk 2 bungkus
Sayur-sayuran
- [+] Pucuk mengkudu hitam
- [+] Pucuk Ubi
- [+] Pucuk betik
- [+] Pucuk belinjau
- [+] Pucuk bebuas
- [+] Daun selaseh
- [+] Daun kunyit (Dihiris)
- [+] Daun pisang untuk dibuat bungkus
- [+] ½ ekor Ikan tenggiri (dipotong empat keeping)
Bahan-bahan untuk rempah :
- [x] 1 biji Kelapa parut (disangai dan digiling halus)
- [x] 1 biji Kelapa parut (ambil pati santan 1 mangkuk)
- [x] 125 gm Rempah kari ikan
- [x] 10 batang Serai (dikisar)
- [x] 2 inci Halia (dikisar)
- [x] 2 inci Lengkuas (dikisar)
- [x] 20 gm Ikan bilis kering (dikisar)
- [x] Sedikit air asam pekat
Cara-cara untuk membuatnya :
- [=] Bahan bahan yang dikisar tadi digaul rata bersama daun kunyit, rempah kari, kelapa yang dikisar, santan, air asam, garam dan perasa.
- [=] Pucuk pucuk daun disusun atas daun pisang dan lapiskan bersama ikan dan rempah. Bungkus daun pisang dan ikat bersama tali.
- [=] Boleh dikukus selama ½ jam.
Selamat mencuba uolsss..!!!
0 comments:
Post a Comment