Assalamualaikum uolsss, kali ni KKR nak share resepi yang dikongsikan oleh puan salbiah binti kamal melalui email,. jom sama2 kita cuba buat
Nota : Bahan-Bahan yang diperlukan untuk Muffin (untuk 25 biji muffin) :
- [%] 2 cawan tepung gandum#
- [%] 1 sudu kecil baking powder#
- [%] [%] 1/2 sudu kecil baking soda#
- [%] Secubit garam#
Bahan-bahan yang perlu diayak bersama ada tanda #
- [%] 1 cawan gula halus
- [%] 1/2 cawan butter
- [%] 2 biji telur
- [%] 1 sudu kecil esen vanilla
- [%] 1 1/2 cawan epal yang dipotong dadu kecil [dalam 2 biji]
Bahan-Bahan yang diperlukan untuk Crumble
- [%] 1/3 cawan gula perang
- [%] 2 sudu besar tepung gandum
- [%] 1/8 sudu teh serbuk kayu manis
- [%] 1 sudu besar menteg
Cara & Langkah-Langkah untuk masak :
- [^^] Panaskan oven pada suhu 200℃.
- [^^] Sediakan muffin cup jenis keras atau alas muffin pan dengan paper cup secukupnya.
- [^^] Satukan kesemua bahan untuk “crumble”, gaul rata dengan hujung jari sehingga menjadi tekstur seakan-akan serbuk roti yang kasar. Ketepikan.
- [^^] Dalam mangkuk, satukan tepung gandum, baking powder, baking soda dan garam yang telah diayak. Ketepikan.
- [^^] Dalam bekas yang lain, pukul mentega dan gula hingga rata. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati. Masukkan esen vanilla dan kacau sebati. Masukkan epal dan gaul rata menggunakan spatula.
- [^^] Masukkan tepung tadi ke dalam adunan mentega sedikit demi sedikit dan gaul rata, kacau satu arah sahaja.
- [^^] Sudukan ke dalam bekas-bekas muffin yang telah disediakan tadi sebanyak 3/4 penuh.
- [^^] Tabur crumble tadi diatas setiap muffin, tekan-tekan sedikit.
- [^^] Bakar selama 25 minit atau hingga masak.
- [^^] Sejukkan atas jaringan sepenuhnya dan sedia untuk dimakan!
Selamat mencuba uolssss..!!
0 comments:
Post a Comment