Resepi Rasia Untuk Membuat Cheese Tart Blueberry Gebu Buncit..!!


Assalamualaikum uolsss, yang suka makan chiken chop tu, ni KKR nak belanja uolsss resepi untuk chicken chop.. Jom kita mulakan..

Bahan-bahan buat shell cheese tart:

  • [/] 170 gm marjerin
  • [/] 50 gm gula aising
  • [/] 290 gm tepung gandum
  • [/] 1 biji telur grade C
  • [/] 1 sudu kecil esen vanilla
  • [/] acuan tart


Cara-cara membuat shell cheese tart:

  • [\] Pukul marjerin dan gula dengan sudu kayu. Jangan putar lama sangat.
  • [/] Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan sudu kayu.
  • [/] Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli hingga doh lembut.
  • [/] Untuk mendapatkan doh yang baik, masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
  • [/] Ambil sedikit doh dan tekan ke dalam acuan tart.
  • [/] Cucuk dengan garfu sebelum di bakar.
  • [/] Bakar dengan suhu 170 darjah selama 20-25 minit hingga masak.
  • [/] Angkat dan sejukkan. Simpan crust atau shell ni dalam bekas kedap udara.
  • [/] Masukkan filling blueberry ke dalam piping bag untuk memudahkan anda meletakkan ia ke dalam shell cheese tart.
  • [/] Ketepikan dan kita sediakan bahan-bahan untuk membuat cheese tart.


Bahan-bahan untuk cheese tart:

  • [/] 250 gm cream cheese
  • [/] 50 gm gula kastor
  • [/] 1 biji telur saiz B
  • [/] 1/2 sudu teh esen vanilla


Cara-cara membuat cheese tart:


  • [/] Keluarkan cream cheese 20-30 minit sebelum digunakan. Jangan biarkan ia mencapai suhu bilik.
  • [/] Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  • [/] Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
  • [/] Masukkan filling cream cheese ni ke dalam kulit tart guna piping bag. Letak penuh supaya ia membuncit.
  • [/] Ambil sedikit adunan cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yang di suka di atasnya. Kacau rata hingga warna bergaul sempurna.
  • [/] Lorekkan pewarna tadi kepada cheese yang sudah di shell menggunakan pencungkil gigi. Buat garis kecil-kecil di bahagian tepi atau sesuaikan citarasa sendiri.
  • [/] Proses ini dilakukan ketika cheese masih lembut. Jika terlalu lama nanti cheese sudah mula mengering.
  • [/] Dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah dalam bentuk bulatan untuk mendapatkan lorekan bunga yang cantik.
  • [/] Bakar selama 5 minit pada suhu 170 darjah menggunakan api atas bawah.
  • [/] Sentuh dengan hujung jari, jika melekat ia sudah masak, jika belum bakar lagi selama 1 minit.
  • [/] Resepi cheese tart blueberry buncit dan montok sudah siap disimpan ke dalam bekas kedap udara. Letakkan ia ke dalam peti ais untuk ketahanan lebih lama. Untuk 1 adunan shell boleh buat 40 biji shell, tergantung juga besar acuan dan ketebalan yang dibuat. Anda bagi adunan cheese ke dalam 70-80 shell. Untuk kestabilan adunan, buat 2 adunan shell dan 1 adunan cheese.

Selamat mencuba dan semoga berjaya uolssss..!!
Share on Google Plus

About Unknown

Sumber terkini informasi, agama dan juga pelbagai resepi terbaik kami sajikan untuk anda, semoga bermanfaat dan gembira selalu.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment