Resepi Ketuk-Ketuk Ramadan " Bakso "

Resepi Ketuk-Ketuk Ramadan " Bakso "

Resepi Ketuk-Ketuk Ramadan " Bakso ". Assalamualaikum pada semua peminat ketuk ketuk ramadan, kali ini sis nak kongsikan kat uoall semua resepi istimewa yang menajdi kegemaran sis juga iaitu Bakso, memang sedap di buat juadah berbuka puasa ini kan. Ok jom terus ke bahan-bahan.


Bahan-bahan yang diperlukan :

  • [*+*] ½ kg d@ging cincang 
  • [*+*] 3 ulas baw@ng putih, dihiris
  • [*+*] 50 gram tepung s@gu 
  • [*+*] 1 sudu teh garam atau secukup rasa
  • [*+*] 1 biji putih telur 

Sediakan:

  • [*+*] 1 m@ngkuk bes@r air mendidih 
  • [*+*] 1 m@ngkuk air sejuk/air ais 

Cara Untuk penyediaan BAKSO:

  • [*+*] kesemua bahan-bahan dgn menggunakan tangan & sendok s@mpai mesra dan tidak melekat. Bas@hkan tangan dgn air, ambil campuran daging dengan tangan dan genggam dan keluark@n melalui celah jari telunjuk dan ibu jari. Bul@tkan bakso dgn sendok dan celupkan ke air pan@s mendidih sehingga terapung. Pind@hkan bakso yang terapung ke dalam air ais selama 5 minit. Lakukan sehingga selesai.

Kuah untuk Bakso:

  • [*+*] Sediak@n air rebusan d@ging. Tambahkan garam, merica, & gula secukup rasa. Setelah mendidih masukkan bakso tadi dan masak sebentar lagi.

Cara Untuk Di Sajian: 

  • [*+*] Sediak@n mangkuk berisi mi kuning at@u bihun yang sudah direbus, tuang kuah sup dan b@ksonya, tabur potongan d@un seleri dan bawang mer@h goreng. Selamat mencuba uolsss..!!
Share on Google Plus

About Unknown

Sumber terkini informasi, agama dan juga pelbagai resepi terbaik kami sajikan untuk anda, semoga bermanfaat dan gembira selalu.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment